Samenwerken

Juist de koppeling met de lokale omgeving maakt Expeditie vrijheid van waarde voor Overijsselse scholen.

Mogelijkheden voor lokale koppeling

Lokale partijen zijn van harte uitgenodigd de verbinding met het educatieve programma Expeditie vrijheid  te leggen.

 1. Bronnen voor lokale koppeling aandragen
 2. Thematisch aansluiten
 3. Een excursie in de buurt aanbieden

1. bronnen aanleveren

Voor elke Overijsselse gemeente wordt een beknopt overzicht met relevante, aanvullende bronnen samengesteld, aan de hand van de zes lesthema’s van Expeditie vrijheid. Hierop worden bijvoorbeeld (links naar) lokale oorlogsverhalen vermeld, maar ook naar lokale lespakketten of erfgoedleerlijnen, voor zover die aansluiten bij (een van) de lesthema’s. Suggesties hiervoor zijn van harte welkom.

Julia Wolters zorgt voor deze lokale overzichten. Suggesties die zij voor 1 oktober 2019 ontvangen heeft kunnen een plek krijgen in de docentenhandleiding. Julia is te bereiken via julia@expeditie-vrijheid.nl.

Op dit moment zijn we vooral nog op zoek naar de volgende bronnen:

 1. Goede scans van aanplakbiljetten met verboden (“dansvermaak verboden”, spertijd, verbod op radio’s) uit alle Overijsselse gemeenten
 2. Links naar online verhalen over de oorlog in uw gemeente

Kunt u ons dit soort scans of online verhalen aanleveren, dan kunnen we deze heel goed gebruiken. Deze worden dan verzameld op een overzichtspagina waarin leerlingen kunnen grasduinen, als onderdeel van twee opdrachten in Expeditie Vrijheid. De deadline hiervoor is 31 oktober 2019.

2. Thematisch aansluiten bij Expeditie vrijheid

Expeditie vrijheid werkt met zes thematische lessen:

 • Les 1: oorlog / bezetting
 • Les 2: democratie / dictatuur
 • Les 3: antisemitisme / discriminatie
 • Les 4: soldaten / verzetsstrijders
 • Les 5: vergeven / vergelden
 • Les 6: herinneren / herdenken

Koppeling met Expeditie vrijheid is het eenvoudigst als een lokale activiteit bij een van deze thema’s aansluit.

3. Excursies aanmelden

Scholen kiezen zelf een of meer excursies in de regio. Lokale partijen worden daarom van harte uitgenodigd hun eigen excursie aan te melden voor het programma Expeditie Vrijheid. 

Gebruik hiervoor dit formulier en stuur dit ingevuld en met ondersteunend beeld naar Julia Wolters (julia@expeditie-vrijheid.nl). Goedgekeurd aanbod wordt vervolgens opgenomen op de excursiepagina.

PR en communicatie

Voor alle vormen van aanhaken is het van belang in de communicatie naar scholen de aansluiting bij Expeditie vrijheid te noemen, met opname van het beeldmerk en een link naar www.expeditie-vrijheid.nl.